Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1734, adăugiri 1936
Importanta: B
Cod LMI: BH-II-m-B-01128
Adresa: 168 A
Localitate: sat CEIŞOARA; comuna CEICA
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 17-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" din Ceisoara a fost construita in anul 1734 si renovata in 1834, cand a fost si repictata. Pomelnicul din absida spune ca biserica s-a zugravit cu cheltuiala lui Iosif Popa si sotia sa Marie. Nu exista insa nici o inscriptie cu numele zugravilor sau mesterilor lemnari.
In anul 1936 biserica a primit invelitoare de tigla la nava si de tabla la turn.
Nava lunga doar de 10 metri are naosul boltit semicilindric si absida nedecrosata, de plan trapezoidal, boltita tronconic.
Biserica este inconjurata in exterior de un brau median, aripile consolelor au profiluri rotunjite, iar ancadramentul usii naosului este impodobit cu rozete.
In interior mesterul lemnar a intarit structura prin arcuri dublou in intrados, la care se adauga grinda-tirant ce leaga peretii longitudinali ai naosului, ornamentate in relief, printr-o suita ritmata de motive lobate.
Bolta reinnoita a naosului, nu are pictura, dar cea a absidei este impodobita cu motive stelare, iar peretii cu portretele "Sfintilor Parinti". Iconostasul este pictat pe panza maruflata.
Patru icoane pe lemn, din care una cu inscriptie slavona, alte unsprezece icoane pe sticla si multe tesaturi impodobesc interiorul edificiului.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)